Tradiční portugalská kuchyně vychází ze stravy rolníků a rybářů, obsahuje hodně masa a ryb, brambor a rýže. Jednou ze základních surovin portugalských jídel je podobně jako jinde ve Středomoří olivový olej. Hojně se používá česnek, olivy, kapary a také bylinky jako koriandr a petrželka.
Osobně se můžu utlouct po čerstvých rybách, které jsou lehce osolené a ogrilované, nic víc nepotřebují. Můžete si objednat sardinky, platýse, tuňáka, mečouna, hejka, lososa nebo tuňáka.
Nejzvláštnější rybou je asi tkaničnice atlantická (port. espada), černá úhořovitá ryba poněkud strašidelného vzhledu, ale s vynikajícím jemným bílým masem. Úplně jednoduchá a skvělá.
Samostatnou kapitolu jídelníčku jsou plody moře, v každé restauraci vám připraví velký talíř oblíbených mořských plodů - kalamáry, sépie, krabi, krevety, garnáti, humři, langusty, škeble, mušle, ústřice nebo hřebenatky…
Musím vypíchnout krabí paštiku, naprosto unikátní a jedinečná záležitost, vynikající je s opečeným pečivem namazaným máslem.
Jen na to pomyslím a sbíhají se mi sliny a co víc, začíná se mi stýskat ….