Skvělé portugalské ryby a plody moře , důvod proč se stále vracet

9. 5. 2020

Tradiční portugalská kuchyně vychází ze stravy rolníků a rybářů, obsahuje hodně masa a ryb, brambor a rýže. Jednou ze základních surovin portugalských jídel je podobně jako jinde ve Středomoří olivový olej. Hojně se používá česnek, olivy, kapary a také bylinky jako koriandr a petrželka.

Osobně se můžu utlouct po čerstvých rybách, které jsou lehce osolené a ogrilované, nic víc nepotřebují. Můžete si objednat sardinky, platýse, tuňáka, mečouna, hejka, lososa nebo tuňáka.

Nejzvláštnější rybou je asi tkaničnice atlantická (port. espada), černá úhořovitá ryba poněkud strašidelného vzhledu, ale s vynikajícím jemným bílým masem. Úplně jednoduchá a skvělá.

 

Samostatnou kapitolu jídelníčku jsou plody moře, v každé restauraci vám připraví velký talíř oblíbených mořských plodů - kalamáry, sépie, krabi, krevety, garnáti, humři, langusty, škeble, mušle, ústřice nebo hřebenatky…

 

Musím vypíchnout krabí paštiku, naprosto unikátní a jedinečná záležitost, vynikající je s opečeným pečivem namazaným máslem.

 

Jen na to pomyslím a sbíhají se mi sliny a co víc, začíná se mi stýskat ….

©2019 Acenta s.r.o. | web by  
Stanovský consulting & marketing s.r.o.
instagramenvelopephone-handset